NIEUWS

A men’s world?!

De AGF-sector wordt gedomineerd door mannen. Met name op de commerciële afdeling zijn vrouwen sterk in de minderheid. Reden genoeg om AGF-vrouwen eens te vragen hoe zij zich staande houden in deze mannenwereld. Deze maand Judith Haarman van Bud Holland.

Zonder enige achtergrond in de AGF, belandde Judith al vroeg in de AGF-sector om daar niet meer weg te gaan. “Op mijn zestiende verruilde ik mijn baan in een kledingzaak voor een baan op de AGF-afdeling van de Sligro. Hier is mijn passie voor exoten ontstaan. Inmiddels al een goede 20 jaar verder werk ik als in- en verkoper nog steeds met veel plezier met exoten.”

Inmiddels werkt Judith ruim 10 jaar bij exoten- en specialiteiten specialist Bud Holland. Het bedrijf importeert exotische fruit, exotische groenten en specialities vanuit de hele wereld en zet dit af in diverse landen in Europa. “We hebben hier standaard 550 tot 600 producten gewoon standaard op voorraad. Onze dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het onderhouden van klanten en leveranciers. Iedereen heeft zijn eigen importkanalen en afzetmarkt. Een collega doet bijvoorbeeld mango’s uit Peru, de ander uit Israël en weer een ander mango’s uit Brazilië. De import en afzet zijn dus niet per product maar per land of continent verdeeld. We werken in een team met allemaal super gepassioneerde mensen waarmee we een mooi assortiment en goede, langdurige relaties met klanten en leveranciers hebben weten op te bouwen. Ik ben er trots op om daaraan bij te dragen en binnen ons gevarieerde team met jongere en oudere generaties te werken.”

Judiths landen zijn de Zuid-Europese. “Ik ben verantwoordelijk voor de import uit Portugal, zoals pompoenen en minigroenten en specialties uit Italië als castelfranco, treviso tardivo, borlotti boontjes. Er zijn zoveel bijzondere producten en ik vind het leuk om ons assortiment steeds verder uit te breiden. En de zakenreisjes, die zijn natuurlijk ook leuk, veel leveranciers zijn inmiddels persoonlijke relaties.”
Italië werd zo een favoriet vakantieland waar Judith samen met man en dochtertje regelmatig naar toe gaan. “Italië heeft echt mijn hart gestolen. Op ‘mijn’ Toscaanse berg, beginnend met een espresso en eindigend met een glas prosecco, that’s the good life. Extra leuk is dat ik mijn passie voor Italië in mijn werk kan doorvoeren. Italië heeft ontzettend veel leuke specialties te bieden. Mijn missie is om dit nog breder op de kaart te zetten. Denk bijvoorbeeld aan pepperoncino, pan di zucchero, catalogna en bijzondere tomatensoorten.”

De AGF was, is en blijft een mannenwereld. “Ik denk dat de AGF-sector altijd gedomineerd zal blijven door mannen, maar ik zie steeds meer vrouwen voorbij komen, dus wie weet gaan de vrouwen in de toekomst wel terrein winnen…dat zou mooi zijn. Vrouwen passen juist erg goed in de AGF. Vrouwen verbinden en bewandelen een zo effectief mogelijke weg naar het resultaat, daar kunnen mannen nog wel wat van leren.
Maar het moet je passie zijn. Mensen kopen 24 uur per dag hun groenten en fruit en gaan uit eten, the food industry never sleeps. Dat maakt het een uitdaging om het werk te combineren met je gezin. Ik werk sinds kort 4 dagen per week maar maak naar schatting toch nog wel 40 tot 45 uur. Tussendoor, in de avonduren en in het weekend ben je links en rechts al snel even met werk bezig, zo leuk moet je het vinden om het te blijven doen. Gelukkig werkt mijn man ook in de AGF dus voelen we elkaar daarin goed aan.”

Het werken tussen de mannen is voor Judith nooit een probleem geweest. “Zolang je als vrouw maar duidelijk je grenzen aangeeft en als het nodig is, van je af kan bijten. Je moet niet te lief zijn. Mannen zijn direct maar juist die klare taal spreekt mij erg aan. Laat je als vrouw zijnde vooral niet afschrikken door de soms harde/stugge houding van mannen. Het is een leuke, veelzijdige functie die valt en staat met goede communicatie. En praten… daar zijn wij vrouwen juist heel goed in!”, besluit Judith.

Bron: AGF Primeur 

CONTACT

Werken bij Bud Holland, iets voor jou?

Bekijk de openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie. We kijken uit naar jouw CV en motivatie.

WERKEN BIJ BUD HOLLAND