— GROENTE – WORTELS & KNOLLEN
Oerbiet
De Crapaudine oerbiet is de naam van een langwerpige knol met een ruwe bast. De biet werd al in de middeleeuwen gegeten en is een voorouder van veel bietensoorten die later pas zijn ontstaan. De smaak is krachtiger en aardser dan welke bietensoort dan ook.
Beschikbaarheid oerbieten
Oorsprong
De oerbiet werd al in de middeleeuwen gegeten en toen was al bekend dat dit waarschijnlijk een heel oud ras zou zijn. De oerbiet is de voorouder van veel bietensoorten die later zijn ontstaan.
FRANKRIJK
Bewaartips
Oerbieten kun je het best op een koele plaats (ca. 12℃) bewaren, daar blijven ze enkele weken houdbaar.
Bereidingstips
Als je oerbieten gaat koken of poffen hoef je hem niet eerst te schillen. Wel is het aan te raden om het zand er eerst af te borstelen. Je kookt of poft de biet met schil en al en verwijderd daarna makkelijk de schil. Als je de biet rauw wilt verwerken kun je ze eerst met een dunschiller schillen en vervolgens de kontjes eraf snijden.