— GROENTE – KNOFLOOK & UIEN
Roscoff ui
De Roscoff ui is een mooie, lichtroze ui die zowel rauw als gekookt erg lekker smaakt. De smaak is zoeter dan die van een gewone ui en karameliseert daardoor sneller. De Roscoff ui kent een rijke geschiedenis en in de stad Roscoff wordt nog jaarlijks een feest georganiseerd ter ere van dit heerlijke uitje.
Beschikbaarheid Roscoff ui
Oorsprong
De uien waren in de havenstad Roscoff essentieel voedsel voor de matrozen, om ze te beschermen tegen scheurbuik. In 1828 durfde één van de boeren in Roscoff het aan om de uien in Engeland te gaan verkopen. Daar waren ze een schot in de roos door de goede smaak en lange houdbaarheid. Daarna gingen er steeds meer boeren (de ‘Johnnies’ naar Engeland om daar per fiets, met prachtige, grote trossen Roscoff uien, langs de deuren te gaan.
Bewaartips
Bewaar in een koele, donkere en niet vochtige omgeving.
Bereidingstips
Roscoff uien zijn extra lekker als je ze laat poffen. Dan komen de zoete aromatische smaken extra naar boven. Verder kan je de zoete ui rauw eten of zachtjes fruiten zodat de suiker karameliseren.