— GROENTE – PEPERS
Peperoncino
Peperoncino is simpelweg de Italiaanse vertaling van het woord chilipeper. De Italiaanse pepertjes zijn vrij heet en scoren 15.000 tot 30.000 op de schaal van Scoville. Elk jaar wordt er in de Calbrische stad Diamante het jaarlijkse Peperoncino-festival gehouden! Hier komen tienduizend mensen op af en er is zelfs een eetwedstijd waar wordt gestreden om wie de meeste peperoncino op kan!
Peperoncino op de Scoville schaal
De schaal van Scoville wordt gebruikt om de hoeveelheid capscaïcine op te meten en vervolgens de ‘heetheid’ van een peper aan te duiden. Capsaïcine is een stof die de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dit geeft een branderig gevoel. Om overhitte siutaties te voorkomen, is het dus handig om even te checken hoe hoog jouw peper op de Scoville schaal scoort!
Beschikbaarheid peperoncino
Oorsprong
Deze peper was voor het eerst terug te vinden in een gerecht van Antoni Latini. Dit dateert uit het jaar 1694. Maar waarschijnlijk werd de peper al veel langer gegeten in het Zuiden van Europa. En komt hij oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
ITALIË
Bewaartips
Chilipepers bewaar je op een koele plek, maar liever niet in de koelkast, dit gaat namelijk ten koste van de smaak.
Bereidingstips
Halveer de chilipeper, verwijder de zaden en zaadlijsten (tenzij je écht van pittig houdt natuurlijk) en hak fijn. Gebruik eventueel handschoenen en pas op dat je niet in je ogen wrijft! Maak er nu een heerlijke pasta Arabiata van of pasta aglio, olio e peperoncino.