— GROENTE – PEPERS
Serrano peper
Serrano pepers kunnen rood, bruin of geel zijn. Maar de meest voorkomende soort is groene. Serranopepers zijn vergelijkbaar met Jalapeño pepers. Deze pepers zijn knapperig en redelijk scherp van smaak. Ze zijn beduidend heter dan de Jalapeño.
Serrano op de Scoville schaal
De schaal van Scoville wordt gebruikt om de hoeveelheid capscaïcine op te meten en vervolgens de ‘heetheid’ van een peper aan te duiden. Capsaïcine is een stof die de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dit geeft een branderig gevoel. Om overhitte siutaties te voorkomen, is het dus handig om even te checken hoe hoog jouw peper op de Scoville schaal scoort!
Beschikbaarheid Serrano peper
Oorsprong
De Serrano peper is een soort chilipeper afkomstig uit de bergstreken van de Mexicaanse staten Puebla en Hidalgo. De naam Serrano is ontleend aan het Spaanse woord voor berg: ‘sierra’.
NEDERLAND & SPANJE
Bewaartips
Chilipepers bewaar je op een koele plek, maar liever niet in de koelkast, dit gaat namelijk ten koste van de smaak.
Bereidingstips
Halveer de chilipeper en verwijder de zaadlijsten (tenzij je écht van pittig houdt natuurlijk). Gebruik eventueel handschoenen en pas op dat je niet in je ogen wrijft! Serrano pepers zijn perfect voor salsa’s, sauzen, relish, garnituren, het maken van hete sauzen en nog veel meer. Ze smaken nog lekkerder als ze even geroosterd worden.