NIEUWS

Agrumi d’italia

Italië, het land van de lekkerste pasta, olijven, kaas, wijn en… citrus! De mediterrane kustlijn en het milde klimaat bieden ideale omstandigheden voor de teelt van citrusvruchten, waardoor Italië een iconische plek op de kaart van citrusproducerende landen heeft verworven. Italiaanse citrus staat bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit en smaak. Italiaanse citrusvruchten hebben niet alleen hun weg gevonden naar de lokale keuken, maar ook naar de rest van de wereld.

CITRUS

Bergamot

Bergamot wordt ook wel geluksfruit genoemd en is een kruising tussen een citroen en een bittersinaasappel. Het typerende vruchtvlees heeft een kalmerende en opbeurende werking. Niet zo vreemd dus dat deze Italiaanse citrusvrucht veel gebruikt word in parfums, maar ook in de welbekende Earl Grey thee. De citrusvrucht dankt zijn naam aan de plaats waar deze vandaan komt: de Italiaanse stad Bergamo.

Nu beschikbaar

LEES VERDER
Bergamot
Amalfi citroen

CITRUS

Limoncello citroen

De Limoncello citroen heeft een aantal waardevolle eigenschappen. Naast het smaakvolle sap en het licht-zure vruchtvlees is de citroen zeer geliefd vanwege zijn eetbare schil, die hij te danken heeft aan de afwezigheid van een chemische behandeling. Deze citroenen worden geoogst met een klein deel van de tak, waardoor de vrucht extra vers blijft. Vanwege het intense aroma en de overvloed aan essentiële oliën en terpenen, is deze citroen zeer geschikt om Limoncello-likeur van te maken.

Nu beschikbaar

LEES VERDER

CITRUS

Etrog

Deze giga citroen is heel bijzonder! Etrog citroenen zijn soms wel 5 keer groter dan een normale citroenen, zoals Wanja hiernaast laat zien. 🙂 De kenmerkende, dikke schil is geel en geurend met daaronder een dik, wit mesocarp en het vruchtvlees is lichtgroen.

Nu beschikbaar

LEES VERDER
Etrog Wanja
Bittersinaasappel

CITRUS

Bittersinaasappel

Deze sinaasappel lijkt qua uiterlijk misschien op de zoete variant, maar de smaak is anders! Het vruchtvlees is, zoals de naam al doet vermoeden… bitter. Fun fact: uit de bloesem van bittersinaasappel worden etherische oliën gewonnen die gebruikt worden in parfums, cola en likeur.

Verwacht: Week 50

LEES VERDER

Arance & mandarini rosse di Sicilia

In de Middellandse Zee ligt het Italiaanse eiland Sicilië, een prachtig eiland met zonovergoten heuvels, valleien en de vulkaan Etna. Waar de zonovergoten vulkanische bodem en het mediterrane klimaat samenwerken om unieke citrussoorten te creëren. De vruchten gedijen in de vruchtbare grond van Sicilië, waar ze de perfecte balans vinden tussen zoet en lichtjes zuur.

De rode kleur van bloedsinaasappels wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van anthocyanen, natuurlijke pigmenten die zich ontwikkelen bij koude temperaturen. Vorst heeft een positief effect op de kleurintensiteit van bloedsinaasappels, omdat de kou de vorming van anthocyanen stimuleert. Omdat de temperatuur in Sicilië op dit moment nog te hoog is, zijn de bloedsinaasappels dit jaar later beschikbaar dan normaal. De verwachting is op dit moment eind december.

CITRUS

Moro bloedsinaasappel

Deze prachtige, oranje sinaasappel heeft een mooi, rood blosje en het vruchtvlees is rood gekleurd. De allerlekkerste bloedsinaasappels komen uit Sicilië en worden ook wel Moro’s genoemd. Ze groeien alleen daar op de vruchtbare hellingen van de Etna vulkaan.

Verwacht: eind december

LEES VERDER
Moro bloedsinaasappel
Tarocco bloedsinaasappel

CITRUS

Tarocco bloedsinaasappel

De Tarocco bloedsinaasappel is een prachtige, oranje sinaasappel met heerlijk sappig zoet vruchtvlees van binnen, welke lichtrood gekleurd is. Ze zijn voornamelijk pitloos en door de dunne schil zijn ze makkelijk te pellen. Het vruchtvlees van de Tarocco heeft minder rood pigment in vergelijking met zijn broertje Moro en wordt hierom ook wel aangeduid als half-bloed. Deze bloedsinaasappels groeien op de vruchtbare grond aan de rand van de Etna vulkaan in Sicilië. Tarocco is een van de populairste bloedsinaasappelen en enorm geliefd door zijn heerlijke fris zoete-zoete smaak.

Verwacht: eind december

LEES VERDER

CITRUS

Mandared

Mandared is een bijzondere citrusvrucht met zacht, zoetzuur en rood getint vruchtvlees. De schil heeft een prachtige oranjerode kleur. Het product is een kruising tussen een Nules clementine en een Tarocco bloedsinaasappel. De mandared werd in 1985 ontwikkeld door Giuseppe Reforgiato Recupero, Giuseppe Russo en Santo Recupero bij de oostkust van Sicilië.

Verwacht: +/- februari

LEES VERDER
Mandared

AANRADER

Bergamot Iced Tea

Deze eenvoudige maar smaakvolle ijsthee brengt de citrusachtige tonen van bergamot in balans met de aardse smaak van rozemarijn en het subtiele zoetje van honing.

Naar het recept