Peru-andes-artikel

NIEUWS

Goed nieuws vanuit het Peruaanse Andes-gebergte!

Op 3500 meter boven zeeniveau zijn de inheemse gemeenschappen in het hoge Peruviaanse Andes gebergte in staat geweest millennia van extreem weer te weerstaan. Dit gebied is internationaal gezien een belangrijke bron van biodiversiteit voor alpaca’s, aardappelen en knollen. Er worden ruim 2.000 soorten aardappelen en knollen geteeld in het Andesgebergte, helaas mogen veel van deze gewassen niet naar Europa geëxporteerd worden. Maar gelukkig beschikt Bud Holland wel over een wekelijkse aanvoer van Mashua, Oca en Olluco!

Mashua
Oca

In Europa zijn de knolletjes uit het Andes-gebergte nog niet zo bekend. En dat is jammer, want deze mooie producten die ooit van levensbelang waren (en zijn) voor de bevolking in het Andesgebergte, kunnen ook bij ons een welkome afwisseling vormen voor onze dagelijkse portie aardappels, waarvan de voorouders trouwens ook uit de Andes kwamen. Gelukkig is de Peruaanse keuken in Europa steeds meer in opmars en groeit de vraag naar deze prachtige producten ieder jaar weer.

Mashua, Oca en Olluco zijn in de Andes de belangrijkste knollen na de aardappel. De teelt van deze knolgewassen dateert terug naar 5.500 jaar voor Christus. Oude Inca-tekeningen laten zien hoe belangrijk deze knolgewassen waren voor de bevolking. De aardappelen uit de Andes staan bekend als oeraardappel en hebben aparte vormen en kleuren. Dit geeft natuurlijk een prachtig effect op het bord. Alle knolletjes kunnen rauw gegeten worden, bijvoorbeeld met peper en citroensap. Ook geroosterd of gekookt en geserveerd als aardappelen zijn ze heerlijk en ze zijn ook erg geschikt om toe te voegen aan een stoofschotel of soep.

Vanuit het adembenemende berggebied in Peru kregen wij vorige week het goede bericht dat de teelt van de Mashua, Oca en Olluco op schema loopt. De gewassen staan er mooi bij, zoals te zien is op onderstaande foto’s die wij jullie niet wilden onthouden. De eerste knolletjes hopen wij weer in mei bij Bud Holland te mogen verwachten!

andes bergen

CONTACT

Heb je een vraag aan Bud Holland?

Neem contact op met een van onze medewerkers.

NEEM CONTACT OP