4 personen
60 minuten


Dry rub voor kipkluifjes:
1,5 kilo Kipkluifjes
2 theelepels gerookte paprika
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uipoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
2 theelepels suiker (bruine suiker aanbevolen)
1 theelepel zout
½ theelepel versgemalen zwarte peper (optioneel, naar smaak)


Charred Aji Amarillo saus:
1 kilo Aji Amarillo’s
4 limequats
1 el olijfolie
1 teen knoflook
1 el verse gember, geschild
1 el bruine suiker
2 el rijstazijn of witte balsamico
2 el sojasaus
1 el ketchup of ½ el tomatenpuree
1 tl sesamolie
1 el limequat sap
1 mespunt gerookt paprikapoeder (optioneel)
Snuf zout
1–3 el water om te verdunnen

Aji Amarillo chicken bites

Kipkluifjes marineren:
Doe alle droge kruiden voor de rub in een kom en meng goed door elkaar.
Bestrooi de kip royaal met de dry rub en masseer de kruiden goed in het vlees.
Laat de kip minimaal 30 minuten tot maximaal 24 uur marineren in de koelkast, voor extra smaak.

Charred Aji Amarillo saus bereiden:
Was de Aji Amarillo’s en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwarm de BBQ opnieuw tot circa 200–220°C en leg de Aji’s op het rooster. Snijd een paar limequats doormidden en leg ze met de platte kant naar beneden tussen de pepers. Keer regelmatig en gril tot de schil zwarte blaren krijgt (ca. 5–7 minuten). Je kunt dit ook doen in een gloeiendhete pan of onder de oven-grill (200–220°C).

Laat de pepers iets afkoelen en pel de zwarte velletjes eraf (voor een gladdere saus). Halveer de pepers en verwijder de zaadlijsten met een mesje — draag hierbij eventueel handschoenen.

Doe circa vier gegrilde Aji’s in een blender met knoflook, gember, honing, suiker, azijn, sojasaus, tomatenpuree, limequatsap, sesamolie, paprikapoeder en zout. Voeg 1–3 eetlepels water toe en mix tot een gladde saus. Pureer de overige Aji’s apart en bewaar voor een ander gerecht of vries in voor later.

Giet het Aji Amarillo-mengsel in een pannetje en laat het 5–10 minuten zachtjes inkoken tot het mooi stroperig is. Blijf roeren om aanbranden van de suikers te voorkomen.

Kipkluifjes bereiden:
Verwarm de BBQ tot circa 200–220°C en leg de kipkluifjes op het rooster. Keer ze regelmatig, zodat ze rondom een knapperig, bruin korstje krijgen. Verlaag daarna de temperatuur, zodat de kip rustig van binnen kan garen.

Lak de kipkluifjes rondom in met de charred Aji Amarillo-saus. Laat ze nog een paar minuutjes op de barbecue liggen tot ze lekker sticky zijn.

Serveer de kipkluifjes in een grote schaal en… proeven maar!

PEPERS

Aji Amarillo

Een oranje, zeer fruitige en aromatische chilipeper uit Peru, welke qua smaak vergelijkbaar is met paprika’s of een madame jaenette, maar dan een stuk minder pittig. De Peruaanse aji (chilipepers) is samen met ui en knoflook een vast onderdeel van de ‘heilige drie-eenheid’ van de Peruaanse keuken.

Meer recepten