Tamarinde siroop:
500 g rijpe tamarindes
250 g suiker
250 ml water
Tamarita:
100 ml tequila
20 ml tamarinde siroop
20 ml limoensap
60 ml Cointreau
1 jalapeno
1 citrusvrucht
ijsblokjes
zout
chilipoeder
Tamarita
Tamarinde siroop:
Verwijder de schil van de tamarindes en doe de pulp in een pan met dikke bodem. Breng de tamarindepulp met water aan de kook en laat ze koken totdat de pitjes los komen van het vruchtvlees.
Zeef het mengsel en vang het vocht op. Voeg suiker aan het sap toe en breng dit vervolgens samen weer aan de kook. Roer af en toe even door om de suiker goed op te lossen. Kook het mengsel op matig vuur totdat het dikker en stroperiger wordt. Dit duurt meestal circa 15 minuten. Laat de siroop even staan om af te koelen. Voor deze cocktail heb je maar een gedeelte hiervan nodig. De rest van de siroop kun je bewaren en bij een ander recept gebruiken.
Tamarita:
Meng het zout en de chilipoeder op een bord door elkaar.
Snijd een kleine inkeping in het midden van een citrusvrucht en wrijf met het vruchtvlees langs de rand van het glas. Haal de rand van het glas door het chilizout, zodat er een randje hiervan op het glas achterblijft.
Doe de tequila, tamarindesiroop, limoensap en Cointreau in een cocktailshaker en vul met ijs. Schud goed door elkaar totdat alles gekoeld is. Vul het glas zonder het ijs.
Maak een spiraal van een citrusschil als versiering en garneer de cocktail met een paar schijfjes jalapeno voor een beetje extra pit.
— FRUIT
Tamarinde
De tamarinde is een lange, bruine peul welke zoetzuur van smaak is. De schil moet eerst gepeld worden voordat je het plakkerige, maar zeer smakelijke pulp kan eten. Het is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken.