Wasabi

NIEUWS

Verse Wasabi

Bud Holland heeft als exotenspecialist al een groot assortiment aan bijzondere producten en kijkt nog altijd rond om dat assortiment met nieuwe, bijzondere producten verder op te vullen. 6 à 7 jaar geleden kwam daar dan ook verse wasabi bij, geteeld door een Engelse leverancier.

“Deze Engelse teler is al bezig met de teelt van waterkers sinds 1850,” vertelt Judith Haarman van Bud Holland. “De waterkers staat in lange rijen van grindwaterbedden waarlangs water stroomt. Zo groeien de plantjes uit tot een pittige bladgroente. De teelt van waterkers heeft veel overeenkomsten met de teelt van wasabi. De uitdaging was echter dat een succesvolle teelt van dit kruid nog nooit gelukt was in Europa op commerciële schaal. Wilde wasabi groeit normaal langs beekjes in het Japanse gebergte en is gewend aan milde temperaturen en zomerschaduw van grotere bomen in de omgeving. Die omstandigheden moesten dus bij de teelt worden gesimuleerd. De telers in Engeland gingen er mee aan de slag op een aantal verlaten waterkersbedden en na 2 jaar hadden ze een eerste succesvolle oogst. De oogstomstandigheden die zo zijn afgesteld in de teelt van wasabi, zorgen bovendien dat onze leverancier in Engeland deze zonder hulp van gewasbeschermingsmiddelen kan telen.”

Wasabi

PRODUCT

Wasabi

De kans is groot dat je nog nooit echte wasabi hebt gegeten. De zakjes wasabi die vaak geserveerd worden bij sushi, zijn vaak gemaakt van het goedkopere broertje van wasabi; de mierikswortel, vergezeld van tal van toevoegingen. Wasabi barst van de umami-smaak.

NAAR WASABI

De verse wasabi is een nicheproduct. “Dat zijn echt maar een paar kilo’s die we per week afzetten naar klanten,” vertelt Judith. “Vooral de topchefs door heel Europa gebruiken deze verse wasabi en gebruiken dat op een traditionele manier door het te raspen bij Japanse gerechten zoals sushi en sashimi. We hebben ook klanten in het Midden-Oosten en Oost-Azië zitten die vraag hebben naar deze in Engeland geteelde wasabi. Het is een redelijk prijzig product. Voor een gram betaal je al snel 38 cent. Veel van de wasabi die je dan ook aantreft in kant-en-klaar pakketten en in sushirestaurants is dan ook gemaakt van mierikswortel. Door het coronavirus is de verkoop iets teruggelopen maar we krijgen nog altijd klanten die het bestellen. Dan laten we het product uit Engeland bij ons komen en vacumeren en verpakken het hier op onze locatie. Om deze wasabi te gebruiken heb je een speciale wasabirasp nodig. Snijd de bladeren schuin af, zodat er een soort ‘potloodpunt’ overblijft. Maak dan ronddraaiende bewegingen over de rasp. Serveer de wasabi zo snel mogelijk na het raspen, zodat de smaak optimaal is.”

Met een Engelse leverancier voor Bud Holland komt echter de brexit om de hoek kijken. “Onze leverancier heeft zich daar echter goed op voorbereid. Bovendien zijn ze ook al gewend om buiten de EU te exporteren.”

CONTACT

Heb je een vraag aan Bud Holland?

Neem contact op met een van onze medewerkers.

NEEM CONTACT OP