NIEUWS

Vraag naar fingerlimes groeit

“Fingerlime is geschikt voor alles waar je citroensmaak bij kunt gebruiken. Het is geen zachte citroensmaak, maar een stukje scherper en fris van smaak.” zegt Jean Marc Eikelenboom (Purchase and Sales) van Bud Holland, actief in de import van exotische groenten en fruit, over fingerlimes.

Bron: Primeur

Fingerlime-tacos

Deze vruchten worden omschreven als ‘citrus kaviaar’. De fingerlimes, die uiterlijk wat weg hebben van een augurk zijn gevuld met sappige ‘pareltjes’ waarvan de smaak een mix is van citroen, lime en grapefruit. De exotische vruchtjes worden gezien als vervangers voor citroen of lime in bijvoorbeeld dessert en cocktails of bij visgerechten. Fingerlimes worden in verschillende landen geteeld en zien er overal net wat anders uit. Van origine afkomstig uit Australië, heeft de fingerlime daar de afmeting van een flinke vinger. Toen Bud Holland zo’n tien jaar geleden met de import van fingerlimes begon, kwamen deze exoten daar vandaan.

 

Citrus kaviaar
Inmiddels nopen de kosten van de luchtvracht tot het sourcen van het ‘citrus kaviaar’ uit Guatemala, met wat kleinere vruchten, en Marokko, waar de fingerlimes wat goedkoper zijn. De rode fingerlimes – nu alleen nog geteeld in Australië – zijn in opkomst en worden volgend jaar ook uit Guatemala en Marokko verwacht. Overigens wordt de fingerlime ook in de de VS geteeld – waar de vruchten kleiner zijn – en rond de Middellandse Zee in bijvoorbeeld Israël – waar de vrucht meer op een komkommertje lijkt – Spanje en Italië. Van welke herkomst dan ook, deze exclusieve vrucht blijft redelijk prijzig. Daarom vind je ook geen fingerlimes in de supermarkten, geeft Jean Marc aan. “In Nederland is het te onbekend bij het grote publiek en het is een redelijk duur product.“

 

Bekender
Jean Marc heeft goede verwachtingen voor de fingerlimes. “Gezien de prijs wordt het nooit een commodity, maar dit product gaat wel groeien. Het is een kwestie van tijd; naarmate de fingerlimes bekender worden, gaat de verkoop vanzelf omhoog.” De vruchten vinden uiteindelijk hun weg naar voornamelijk restaurants en catering gerelateerde bedrijven, hoofdzakelijk in geheel Europa. Jean-Marc ziet dat de volumes jaarrond gelijkmatig doorlopen. Anders is dat met andere soorten exotische groenten en fruit, die rondom de feestdagen extra gewild zijn. “Met Kerst willen de restaurants en ook de consument thuis een mooiere opmaak van de gerechten en bijzondere producten. Door heel Europa wordt er meer geld uitgegeven rond deze periode en is men bereid om bijzonder fruit te gebruiken,” besluit Jean Marc.

Fingerlimes

PRODUCT

Fingerlime

Fingerlimes kunnen het best worden omschreven als citruskaviaar. Sap barst uit de kleine parels wanneer erop gebeten wordt en resulteert in een fris-zure smaak die het meest lijkt op een combinatie van citroen, limoen en grapefruit.

NAAR FINGERLIME