— GROENTE – BONEN
Moringabonen (Drumsticks)
Nee, niet die drumsticks die je op de vrijmiddagborrel eet! Deze drumsticks zijn de vruchten van de moringaboom, die vaak liefkozend wonderboom wordt genoemd. Vrijwel alle onderdelen van de moringa zijn namelijk bruikbaar en zeer voedzaam. De bonen, zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen. De boom wordt dan ook steeds vaker ingezet om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden.
Oorsprong
De moringaboom is goed bestand tegen droogte, gedijt op zandgrond en is toch een snelle groeier. Dit in combinatie met de hoge voedingswaarde zorgt ervoor dat de boom wereldwijd op steeds grotere schaal geteeld wordt. Bud holland importeert moringabonen vanuit de Dominicaanse Republiek. Naast het toerisme is de landbouw een belangrijke sector voor de Dominicaanse Republiek. De diversiteit van het landschap en het tropische klimaat maakt de Dominicaanse Republiek super geschikt voor een jaarronde teelt van een breed aanbod aan groenten en fruit.
DOMINICAANSE REPUBLIEK
Bewaartips
Bewaar moringabonen in de koelkast.
Bereidingstips
Wanneer de moringabonen nog jong en mals zijn, kunnen de bonen gekookt worden. Je eet ze dan net zoals je een sperzieboon zou eten, lekker veelzijdig dus. Zo worden ze vaak gegeten als snack (met Masalasaus), in Indische wokgerechten en curries en in Thaise keang som soep. Wanneer moringabonen ouder worden, worden ze taai en vezelig, maar groeien de binnenste erwtjes tot smakelijke snacks. Blancheer de erwtjes om het plakkerige laagje te verwijderen.