— GROENTE – KOOLSOORT
Oranje romanesco
Naast de welbekende groene romanesco, bestaat er ook een prachtige, oranje variant. Deze oranje gekleurde koolsoort heeft een heerlijke zachte smaak en wordt vanwege alle kleine, prachtige ’torentjes’ soms ook wel torentjesbloemkool genoemd. De oranje kleur heeft alles te maken met de aanwezigheid van caroteen.
Beschikbaarheid oranje romanesco
Oorsprong
Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. In Nederland komt romanesco sinds het jaar 1979 voor en vindt de grootschaligere productie plaats sinds 1986. Deze oranje variant wordt in Frankrijk geteeld.
FRANKRIJK
Bewaartips
Bewaar romanesco in de koelkast. Daar is het ongeveer 6 dagen houdbaar.
Bereidingstips
Om de kleur zoveel mogelijk te behouden is het raadzaam om de oranje romanesco te roerbakken of rauw te eten. Romanesco is een veelzijdige groente, met de kool kan je namelijk wokken, koken of hem in de oven bereiden. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de roosjes van de stam.