— CRESSEN – SLA
Waterkers
Waterkers is een jong plantje welke, zoals de naam al verklapt, groeit in water. Aan de oevers in het ondiepe stromende water zetten de wortels zich vast in de bodem en groeien uit tot een groen kruidig plantje. Dit plantje is onder andere familie van de tuinkers en radijs en behoort net als deze twee ook tot de kruisbloemigen. De frisgroene blaadjes en knapperige steeltjes hebben een lekkere peperige smaak, welke vergelijkbaar is met de smaak van radijs en rucola.
Beschikbaarheid Waterkers
Oorsprong
Waterkers vindt zijn oorsprong in moerassige gebieden in Europa. Dit plantje groeit het liefst in stromend, niet te koud, water. Tegenwoordig wordt waterkers ook in kassen gekweekt, waardoor het jaarrond leverbaar is.
Bewaartips
Bewaar waterkers in de groentelade van de koelkast, daar blijft het 1-2 dagen goed.
Bereidingstips
Waterkers geeft net dat beetje pit dat een gerecht soms nodig heeft. Rauw heeft het een knapperige structuur die goed past in een frisse salade of als garnering op een boterham, tosti of soep. Maar ook verhit door een omelet of stamppot is deze pittige plant zeker de moeite waard.