— SPECERIJEN
Zoethout
Zoethout is een specerij wat er uit ziet als een klein houten takje en heeft een sterke zoete smaak. Zoethoutstokjes zijn gedroogde stukjes van de ondergrondse wortel, dit noemen ze de wortelstok, van de kruidige zoethoutplant. De harde stokjes hebben een bruine houtachtige kleur met een lichtgele binnenkant. De zoetstof van deze stokjes is vele malen sterker dan die van suiker, waardoor het vaak als natuurlijke suikervervanger gebruikt wordt om gerechten mee op smaak te brengen.
Beschikbaarheid zoethout
Oorsprong
Zoethout is een specerij met een sterke, zoete smaak wat al bekend is sinds de oudheid en veel in de Chinese geneeskunde gebruikt wordt. In 1731 werd er in Italië voor het eerst natuurlijke drop gemaakt van zoethout. De kruidige zoethoutplant komt van oorsprong voor in Zuid-Europa en West-Azië, maar wordt tegenwoordig wereldwijd verbouwd.
TURKIJE
Bewaartips
Je kunt zoethout het beste droog en afgesloten op kamertemperatuur bewaren.
Bereidingstips
Zoethout wordt vaak gebruikt als natuurlijke suikervervanger om meer smaak te geven aan gerechten, maar je kunt er ook heerlijke thee of gluhwein mee maken. De zoete stokjes kunnen in zijn geheel gebruikt worden of je kunt ze vermalen tot poedervorm. Door zoethoutstokjes in zijn geheel toe te voegen en te verwarmen geeft het een heerlijke zoete anijsachtige smaak aan je gerecht. Dit is erg lekker bijvoorbeeld in een runderstoof of bij het bereiden van stoofpeertjes. Zodra je de gewenste smaak hebt, verwijder je het zoethout. Eet smakelijk!