— FRUIT
Curuba
Deze langwerpige vrucht is familie van passiefruit en wordt vanwege zijn vorm ook wel ‘banaan-passiefruit’ of ‘tumbo’ genoemd. De eetbare pitjes en het geleiachtige vruchtvlees smaken friszoet en een tikkeltje zuur.
Beschikbaarheid curuba
Oorsprong
Curuba groeit in het Andesgebergte in Peru. Het groeit voornamelijk in grond welke zich 3.000 tot 11.000 meter boven zeeniveau bevindt en gedijt in zowel natte als droge seizoenen. Het groeit in groene ranken vol prachtige roze bloemen welke uitbloeien tot deze heerlijke vrucht. Curuba werd al gedomesticeerd en gecultiveerd sinds de precolumbiaanse tijd door verschillende culturen in Zuid Amerika.
PERU
Bewaartips
Je kunt curuba, wanneer deze nog niet gerimpeld is, ongeveer een week buiten de koelkast bewaren. De vrucht zal dan door rijpen en is het allerlekkerst om te eten als hij een beetje gerimpeld is.
Bereidingstips
Snijd curuba doormidden en lepel de pitjes en het vruchtvlees eruit. Het is ook heerlijk om over een dessert te scheppen of als fris-zoete tegenhanger in een salade.