NIEUWS

Dominican Republic ‘Has it all!’

Een blauwe zee, parelwitte stranden, een fantastische keuken, prachtige natuur en een heerlijk klimaat. De Dominicaanse Republiek heeft het allemaal. Niet zo vreemd dus dat de slogan luidt: ‘Dominican Republic has it all!’

Naast het toerisme is de landbouw een belangrijke sector voor de Dominicaanse Republiek. De diversiteit van het landschap en het tropische klimaat maakt de Dominicaanse Republiek erg geschikt voor een jaarronde teelt van een breed aanbod aan groenten en fruit. Hoog tijd om ons assortiment uit te breiden met een aantal bijzondere groenten en fruit van dit Caribische eiland! Al deze producten zijn op voorbestelling beschikbaar.

Birambi

PRODUCT

Blimbing (Birambi)

Blimbing wordt ook wel Birambi genoemd en is familie van de carambola. In tegenstelling tot de carambola wordt deze vrucht over het algemeen niet rauw gegeten, maar verwerkt in gerechten, omdat de smaak erg zuur is. Ze worden met suiker gekookt, gekonfijt of tot chutney, jam of siroop verwerkt. Ook worden de vruchten aan rijst- en visgerechten toegevoegd.

NAAR BLIMBING (BIRAMBI)

PRODUCT

 Broodvrucht

De naam van deze bijzondere vrucht is afgeleid van de textuur wanneer deze wordt gekookt, die lijkt een beetje op die van vers gebakken brood. De smaak doet echter meer denken aan die van aardappel en zo kan hij ook gebruikt worden. Voor veel Polynesiërs is broodfruit al generaties lang een van hun belangrijkste voedselbronnen.

NAAR BROODVRUCHT
Drumsticks

PRODUCT

Moringabonen (Drumsticks)

Nee, niet die drumsticks die je op de vrijmiddagborrel eet! Deze drumsticks zijn de vruchten van de moringaboom, die vaak liefkozend wonderboom wordt genoemd. Vrijwel alle onderdelen van de moringa zijn namelijk bruikbaar en zeer voedzaam. De bonen, zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen. De boom wordt dan ook steeds vaker ingezet om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden.

NAAR MORINGABONEN (DRUMSTICKS)

PRODUCT

Moringabladeren

Deze mooie blaadjes zijn de bladeren van de moringaboom, die vaak liefkozend wonderboom wordt genoemd. Vrijwel alle onderdelen van de moringa zijn namelijk bruikbaar en zeer voedzaam. De bonen, zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen. De boom wordt dan ook steeds vaker ingezet om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden.

NAAR MORINGABLAD
Moringablad

PRODUCT

Fleskalebas (Lauki)

Fleskalebas (ook wel Lauki genoemd) kunnen we in verschillende vormen tegenkomen. Ze kunnen rond, peer- of flesvormig zijn, maar meestal heeft de fleskalebas een gekromde vorm net zoals de welbekende komkommer. Het is een jonge vrucht met een gladde, groene schil van buiten en heeft van binnen heerlijk sappig, wit-groenig vruchtvlees net zoals bij de courgette. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze bijzondere vrucht familie is van de komkommer, courgette en meloen. Fleskalebas kan worden gekookt en gestoofd en als groente worden geserveerd.

NAAR FLESKALLEBAS (LAUKI)

PRODUCT

Sponskomkommer (Nenwa)

De sponskommer is een tropische vrucht uit de komkommerfamilie en heeft net zoals zijn bekende broertje een cilindrische, langwerpige vorm. Deze jonge, zachte vrucht wordt onrijp gegeten en heeft een licht zoete smaak, een kruising tussen de smaak van een komkommer en een courgette. De sponskomkommer heeft een stevige schil en is van binnen sponsachtig. De sponskomkommer wordt ook wel Nenwa of Luffa genoemd. Grappig weetje: als je deze vrucht laat rijpen dan wordt de binnenkant droog, hard van vorm en verandert de kleur van groen naar bruin. Door ze vervolgens een aantal dagen in water te laten weken, kunnen de zaden en het vruchtvlees verwijderd worden en blijft er een netvormig skelet van vaatbundels over. Door de stugge vezels wordt de gedroogde sponskommer vaak gebruikt als natuurlijke (scrub)spons.

NAAR SPONSKOMKOMMER (NENWA)
Nenwa
Tindora

PRODUCT

Tindola (Tindora)

Tindola komt uit dezelfde familie als de komkommer en heeft qua uiterlijk veel overeenkomsten. Aan de buitenkant een gladde groene schil en aan de binnenkant kleine pitjes. Deze vrucht is een stuk kleiner dan zijn bekende familielid en wordt daarom ook wel mini komkommer genoemd. In tegenstelling tot (mini) komkommers wordt de tindola niet rauw gegeten. Tindola smaakt van zichzelf een klein beetje zuur, maar verder zijn ze vrij neutraal.

NAAR TINDOLA (TINDORA)

PRODUCT

Papajablad

Naast het fruit, is ook het blad van de papajaboom eetbaar. De smaak is vrij bitter en kan als groente verwerkt worden. In Mexico bakt men vaak vlees in papajabladeren om het vlees malser te maken. De bladeren worden ook veel gebruikt als medicijn, door deze bijvoorbeeld in thee te verwerken.

NAAR PAPAJABLAD
Papayablad
Mangoblad

PRODUCT

Mangoblad

Wat weinig mensen weten is dat naast de mango zelf, ook de bladeren van de mangoboom eetbaar zijn. Er wordt zelfs gefluisterd dat mangobladeren positieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid. Het blad is glanzend en heeft een langwerpig toegespitste vorm. Als de bladeren jong zijn hebben ze een rood-paarse kleur die bij het rijpen verandert naar een mooie, diepgroene kleur. De jonge groene bladeren zijn erg sappig en kunnen rauw of gekookt gegeten worden, maar je kunt er ook heerlijke kruidenthee van maken.

NAAR MANGOBLAD
ALLE PRODUCTEN UIT DE DOMINICAANSE REPUBLIEK