• Rulo banaan

Rulo banaan

2022-07-14T15:56:29+02:00

De Rulo banaan is het kleine zusje van de welbekende bakbanaan en kan niet rauw gegeten worden. De smaak van de Rulo banaan is lekker zoet en hij is qua vorm wat kleiner en breder in vergelijking met de bakbanaan. Zodra de Rulo banaan geplukt is, rijpt deze vrij snel en is hij nog maar kort houdbaar.

Rulo banaan2022-07-14T15:56:29+02:00
  • Tindoro Parval

Puntige kalebas (Parwal)

2022-07-14T15:37:29+02:00

De puntige kalebas, ook wel parwal genoemd, komt uit dezelfde familie als de komkommer. Vaak wordt deze groente door elkaar gehaald met tindola, omdat ze qua vorm en grootte veel op elkaar lijken. De puntige kalebas heeft aan de buitenkant een gladde groene schil met, in de meeste gevallen, witte strepen. Aan de binnenkant heeft de puntige kalebas grote ronde pitten. De grootte kan variëren van klein en rond tot dik en lang. In tegenstelling tot komkommers wordt de puntige kalebas niet rauw gegeten.

Puntige kalebas (Parwal)2022-07-14T15:37:29+02:00
  • Teroi

Vleugelkomkommer (Teroi)

2022-07-14T15:19:26+02:00

Vleugelkomkommer (Teroi) komt uit de komkommerfamilie en heeft een neutrale, licht zoete smaak. De smaak zit een beetje tussen die van komkommer en courgette in. Deze exotische groente heeft qua uiterlijk ook veel weg van de komkommer. De jonge vleugelkomkommer heeft een groene opvallende gegroefde schil met in de lengte gepunte ‘vleugels'. Als de vleugelkomkommer rijp wordt krijgt hij een gele schil, wordt de smaak bitter en kan hij niet meer gegeten worden.

Vleugelkomkommer (Teroi)2022-07-14T15:19:26+02:00
  • Snake Gourd

Slangenkalebas (Snake gourd)

2022-07-14T15:12:12+02:00

De slangenkalebas, ook wel slangkalebas of snakegourd genoemd, dankt zijn naam aan zijn opvallende uiterlijk. Door zijn lange, dunne, opgekrulde vorm heeft deze karakteristieke kalebas wel iets weg van een slang. De slangenkalebas wordt als jonge vrucht gegeten en is door zijn milde smaak een geliefd ingrediënt van chef-koks. Zodra de slangenkalebas rijper wordt veranderd het vruchtvlees van kleur en krijgt die een bittere smaak, waardoor die niet lekker meer is om te eten.

Slangenkalebas (Snake gourd)2022-07-14T15:12:12+02:00
  • Ambarella

Ambarella (Pomster)

2022-07-14T14:51:25+02:00

Ambarella, Pomster, Kedondong of Tahiti-appel, deze vrucht kent vele namen en is te herkennen aan zijn stekelige pit in het midden. De ambarella kun je zowel rijp als onrijp eten. Als de ambarella onrijp is, is hij groen, stevig en zoetzuur van smaak.  Een lekkere toevoeging in curry's. Bij een rijpe ambarella heeft de schil een goudgele kleur, is de smaak lekker zoet en heerlijk om zo uit de hand te eten.

Ambarella (Pomster)2022-07-14T14:51:25+02:00
  • Papayablad

Papajablad

2022-10-18T15:33:44+02:00

Naast het fruit, is ook het blad van de papajaboom eetbaar. De smaak is vrij bitter en kan als groente verwerkt worden. In Mexico bakt men vaak vlees in papajabladeren om het vlees malser te maken. De bladeren worden ook veel gebruikt als medicijn, door deze bijvoorbeeld in thee te verwerken.

Papajablad2022-10-18T15:33:44+02:00
  • Mangoblad

Mangoblad

2022-07-14T14:35:11+02:00

Wat veel mensen niet weten is dat naast de mango vrucht ook de bladeren van de mangoboom eetbaar zijn. Er wordt zelfs gefluisterd dat mangobladeren positieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid. Het blad is glanzend en heeft een langwerpig toegespitste vorm. Als de bladeren jong zijn hebben ze een rood-paarse kleur die bij het rijpen veranderd naar een mooie diepgroene kleur. De jonge groene bladeren zijn erg sappig en kunnen rauw of gekookt gegeten worden en je kunt er ook heerlijke kruidenthee van maken.

Mangoblad2022-07-14T14:35:11+02:00
  • Tindora

Tindola (Tindora)

2022-07-14T14:36:53+02:00

Tindola komt uit dezelfde familie als de komkommer en heeft qua uiterlijk veel overeenkomsten. Aan de buitenkant een gladde groene schil en aan de binnenkant kleine pitjes. Deze vrucht is een stuk kleiner dan zijn bekende familielid en wordt daarom ook wel mini komkommer genoemd. In tegenstelling tot (mini) komkommers wordt de tindola niet rauw gegeten. Tindola smaakt van zichzelf een klein beetje zuur, maar verder zijn ze vrij neutraal.

Tindola (Tindora)2022-07-14T14:36:53+02:00
  • Nenwa

Sponskomkommer (Nenwa)

2022-07-14T14:38:02+02:00

De sponskommer is een tropische vrucht uit de komkommerfamilie en heeft net zoals zijn bekende broertje een cilindrische, langwerpige vorm. Deze jonge, zachte vrucht wordt onrijp gegeten en heeft een licht zoete smaak, een kruising tussen de smaak van een komkommer en een courgette. De sponskomkommer heeft een stevige schil en is van binnen sponsachtig. De sponskomkommer wordt ook wel Nenwa of Luffa genoemd.

Sponskomkommer (Nenwa)2022-07-14T14:38:02+02:00
  • Lauki

Fleskalebas (Lauki)

2022-07-14T14:39:05+02:00

Fleskalebas (ook wel Lauki genoemd) kunnen we in verschillende vormen tegenkomen. Ze kunnen rond, peer- of flesvormig zijn, maar meestal heeft de fleskalebas een gekromde vorm net zoals de welbekende komkommer. Het is een jonge vrucht met een gladde, groene schil van buiten en heeft van binnen heerlijk sappig, wit-groenig vruchtvlees net zoals bij de courgette. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze bijzondere vrucht familie is van de komkommer, courgette en meloen. Fleskalebas kan worden gekookt en gestoofd en als groente worden geserveerd.  

Fleskalebas (Lauki)2022-07-14T14:39:05+02:00
  • Moringablad

Moringablad

2022-07-14T16:00:40+02:00

Deze mooie blaadjes zijn de bladeren van de moringaboom, die vaak liefkozend wonderboom wordt genoemd. Vrijwel alle onderdelen van de moringa zijn namelijk bruikbaar en zeer voedzaam. De bonen, zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen. De boom wordt dan ook steeds vaker ingezet om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden. 

Moringablad2022-07-14T16:00:40+02:00
  • Drumsticks

Moringabonen (Drumsticks)

2022-07-14T14:58:42+02:00

Nee, niet die drumsticks die je op de vrijmiddagborrel eet! Deze drumsticks zijn de vruchten van de moringaboom, die vaak liefkozend wonderboom wordt genoemd. Vrijwel alle onderdelen van de moringa zijn namelijk bruikbaar en zeer voedzaam. De bonen, zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen. De boom wordt dan ook steeds vaker ingezet om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden. 

Moringabonen (Drumsticks)2022-07-14T14:58:42+02:00
  • Birambi

Blimbing (Birambi)

2022-07-14T15:01:19+02:00

Blimbing wordt ook wel Birambi genoemd en is familie van de carambola. In tegenstelling tot de carambola wordt deze vrucht over het algemeen niet rauw gegeten, maar verwerkt in gerechten. Ze worden met suiker gekookt, gekonfijt of tot chutney, jam of siroop verwerkt. Ook worden de vruchten aan rijst- en visgerechten toegevoegd. De smaak en geur is vrij zuur.

Blimbing (Birambi)2022-07-14T15:01:19+02:00
  • Broodvrucht

Broodvrucht

2022-07-12T13:20:35+02:00

De naam van deze bijzondere vrucht is afgeleid van de textuur wanneer deze wordt gekookt, die lijkt een beetje op die van vers gebakken brood. De smaak doet echter meer denken aan die van aardappel en zo kan hij ook gebruikt worden. Voor veel Polynesiërs is broodfruit al generaties lang een van hun belangrijkste voedselbronnen.

Broodvrucht2022-07-12T13:20:35+02:00
  • Kiwano

Kiwano

2022-02-14T15:48:23+01:00

Kiwano is familie van de komkommer en heeft een ovale vorm met kleine stekeltjes. Om die reden wordt de kiwano ook welk 'horned melon' genoemd. De binnenkant van een kiwano bevatten kamers met 'drillerige' zaadjes. De binnenkant van de kiwano is eetbaar en brengt een lekkere, frisse smaak met zich mee.

Kiwano2022-02-14T15:48:23+01:00
  • kouseband

Kousenband

2021-03-31T15:52:29+02:00

Deze bijzonder lange peul lijkt een beetje op een uitgerekte sperzieboon. De originele naam van kousenband is Vigna unguiculata wat ook wel ‘’anderhalve voet lang’’ betekend. Kousenband kan alleen maar zo lang worden als het groeit onder hele warme omstandigheden.

Kousenband2021-03-31T15:52:29+02:00
  • Avocado

Avocado

2021-03-31T14:11:29+02:00

De immens populaire avocado is met zijn romige vruchtvlees en licht nootachtige smaak een echte allemansvriend.

Avocado2021-03-31T14:11:29+02:00
Ga naar de bovenkant