— NIEUWS
Papaja’s onverminderd populair
“De prijzen van papaja’s liggen volgens Stefan Warbout van Bud Holland een stuk hoger dan een paar jaar geleden. “Dit komt hoofdzakelijk door de hoge luchtvrachtkosten van de laatste tijd, die maken het product een stuk duurder. Gelukkig zien we dat de vraag niet afneemt door de hogere prijzen, die blijft gelijk of stijgt zelfs iets.”
Bud importeert zowel de Golden papaja’s als Formosa papaja’s uit Brazilië en de zogeheten ‘kookpapaja’ uit Thailand. Deze groene, onrijpe papaja wordt niet als fruit, maar meer als een groente gebruikt in Thaise salades, zoals Som Tum.
Naast het fruit, is ook het blad van de papajaboom eetbaar en sinds kort heeft Bud deze ook op voorbestelling in het assortiment. De smaak is vrij bitter en kan als groente verwerkt worden. “In Mexico wordt vlees in papajabladeren gebakken om het vlees malser te maken. De bladeren worden ook veel gebruikt als medicijn, door deze bijvoorbeeld in thee te verwerken.”
De piek in de papajaverkoop ligt volgens Stefan nog altijd rond de Europese feestdagen. “Je moet hierbij denken aan Kerst, Pasen en 3-Koningen.” Eerder bood de importeur ook de seedless papaja uit Israël aan, maar die vraag is volgens de importeur volledig verdwenen. “Onze klanten vragen hier niet om en ik moet zeggen dat het aanbod er ook niet is.”
“We zien dat de papaja’s veelvuldig verkocht worden aan klanten met een Oost-Europese oorsprong. De afname is redelijk stabiel. We hebben onze vaste klanten die wekelijks terugkeren, het is het afgelopen jaar iets gestegen maar dat komt ook omdat we de coronaperiode (tijdelijk) achter ons hebben kunnen laten”, aldus de importeur.
Bron: agf.nl
— PRODUCT
Papaja Formosa
Deze groot uitgevallen papaja soort kan tot wel 3 kilo zwaar worden. Hij heeft een stevige schil en hij is geel-groen van kleur. Het vruchtvlees is oranje en net zoals bij andere papaja’s bevinden zich daarin zwarte oneetbare, ronde pitjes. De vrucht zelf is zacht en heeft een mild-zoete meloenachtige smaak.
— PRODUCT
Papajablad
Naast het fruit, is ook het blad van de papajaboom eetbaar. De smaak is vrij bitter en kan als groente verwerkt worden. In Mexico bakt men vaak vlees in papajabladeren om het vlees malser te maken. De bladeren worden ook veel gebruikt als medicijn, door deze bijvoorbeeld in thee te verwerken.