2-3 personen
60 minuten
2-3 kolven Choclo maïs (voorgekookt)
1–2 el neutrale olie (bijv. zonnebloem of avocado-olie)
Paprikapoeder
Zout & peper
Voor garnering: koriander en munt (fijngehakt) en limequatrasp
Aji Amarillo-kruidenboter:
500 g roomboter, op kamertemperatuur
1 teen knoflook, fijngehakt
2-3 gegrilde en geblenderde Aji Amarillo, gepureerd
1/2 limequat, uitgeperst
handvol fijngehakte verse munt
handvol fijngehakte koriander
Snuf zout
Sojasaus
2 mespunten paprikapoeder
Rasp van 1 limequat
Choclo Ribs met Zonnige Kruidenboter
Bereiding Aji Amarillo-kruidenboter:
Meng alle ingrediënten voor de kruidenboter goed door elkaar. Houd wat koriander, munt en limequatrasp apart voor later. Laat de boter op kamertemperatuur staan, zodat deze goed smeerbaar blijft.
Bereiding Choclo ribs:
Kook de Choclo-kolven eerst ca. 20 minuten om ze zachter te maken.
Snijd de kolven in de lengte doormidden. Snijd deze helften vervolgens opnieuw in de lengte door, zodat je ‘ribs’ krijgt.
Bestrijk de Choclo ribs met olie en bestrooi met zout en paprikapoeder.
Grill ze op middelhoog vuur ca. 10–15 minuten, tot ze mooi bruin en licht gekaramelliseerd zijn. Keer regelmatig om.
Haal de Choclo ribs van het vuur, laat even afkoelen en bestrijk ze met de Aji Amarillo-kruidenboter, zodat deze smelt in de warme maïs. De rest van de Aji Amarillo-kruidenboter kun je gebruiken voor een ander gerecht of invriezen voor later.
Serveer warm, met extra koriander, munt en limequatrasp eroverheen.

— GROENTE — MAÏS
Choclo maïs
Choclo maïs herken je aan de witte, grote maïskorrels en wordt dan ook vaak ‘giant corn’ genoemd. De romige structuur maakt de maïs tot een geliefde en populaire groente in Peru. Zo is ‘Choclo con queso’ (Choclo met kaas) een bekend streetfood gerecht en zijn de grote maïskorrels ook vaak terug te vinden in het wereldberoemde Peruaanse gerecht ceviche.
— GROENTE — PEPERS
Aji Amarillo
Een oranje, zeer fruitige en aromatische chilipeper uit Peru, welke qua smaak vergelijkbaar is met paprika’s of een madame jaenette, maar dan een stuk minder pittig. De Peruaanse aji (chilipepers) is samen met ui en knoflook een vast onderdeel van de ‘heilige drie-eenheid’ van de Peruaanse keuken.