— FRUIT – CITRUS
Yuzu
Yuzu is een citrusvrucht met een bobbelige schil, welke een aromatische smaak bevat en daarmee mooie accenten geeft aan gerechten. In vergelijking met een citroen is yuzu minder scherp. Ook wordt yuzu in sommige Aziatische landen gebruikt om mee te badderen. De schil geeft dan een heerlijk aroma en warmte af waardoor men minder verkouden zou zijn en de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.
Beschikbaarheid Yuzu
Oorsprong
Het Kito-district, waar onze Japanse yuzu wordt geteelt, bevindt zich in de stad Naka. De stad ligt ingeklemd tussen het Tsurugi-gebergte in het noorden en het Kaifu-gebergte in het zuiden. Omgeven door 20 hoge bergen van meer dan 1.000 meter hoog, bestaat het gebied voor meer dan 90% uit bos. Het diepe bos beschermt de rijke waterbron: de Naka-rivier. De heldere rivier is al sinds de oudheid de belangrijkste levensbron voor de lokale bevolking. De reden dat hier Yuzu met een sterk aroma geproduceerd kan worden is omdat de yuzu-bomen zo’n 300 tot 500 meter boven zeeniveau worden geplant, in het stroomgebied tussen de bergen. Tegenwoordig worden yuzu’s ook in Spanje en Marokko geteeld, waardoor ze jaarrond beschikbaar zijn.
JAPAN, SPANJE & MAROKKO
Bewaartips
Yuzu kan je het best in de koelkast bewaren. Mocht de vrucht nog niet rijp zijn kan je hem het best buiten de koelkast laten rijpen.
Bereidingstips
Yuzu sap wordt gebruikt ter begeleiding van vis- en vleesgerechten, gels, mayonaises, vinaigrettes, soepen, sauzen, in cocktails en desserts. Yuzusap is ook een belangrijk bestandsdeel van de bekende, Japanse ponzusaus.
Voedingswaarden per 100g
ENERGIE |
EIWIT |
KOOLHYDRATEN |
WAARVAN SUIKERS |
VET |
WAARVAN VERZADIGD |
---|---|---|---|---|---|
53 kcal / 222 Kj | 0,8g | 13,3g | 12g | 0g | 0g |
VEZELS |
NATRIUM |
CALCIUM |
IJZER |
VITAMINES |
|
1,8g | 0g | 17mg | 0,3mg | C, A, B6 |