NIEUWS

Kito: The Golden Village of Yuzu

Verborgen in de betoverende regio Kito, Japan, groeit één van de best bewaarde geheimen van de Japanse keuken: de yuzu. Met zijn verleidelijke aroma en unieke smaakprofiel mag deze bijzondere citrusvrucht met recht een wonder van moeder natuur genoemd worden. De karakteristieke aroma’s en smaken van Kito Yuzu’s zijn niet terug te vinden in andere yuzu-rassen. De geur en smaak van yuzu is één van de internationaal erkende aroma’s van Japan, samen met Sakura en Matcha. De afgelopen jaren zijn er veel geurige producten ontwikkeld op basis van essentiële oliën uit de schil van de yuzu.

Kito yuzu

Het Kito-district, waar onze yuzu wordt geteelt, bevindt zich in de stad Naka. De stad ligt ingeklemd tussen het Tsurugi-gebergte in het noorden en het Kaifu-gebergte in het zuiden. Omgeven door 20 hoge bergen van meer dan 1.000 meter hoog, bestaat het gebied voor meer dan 90% uit bos. Het diepe bos beschermt de rijke waterbron: de Naka-rivier. De heldere rivier is al sinds de oudheid de belangrijkste levensbron voor de lokale bevolking. De reden dat hier Yuzu met een sterk aroma geproduceerd kan worden is omdat de yuzu-bomen zo’n 300 tot 500 meter boven zeeniveau worden geplant, in het stroomgebied tussen de bergen. De bodemtemperatuur tijdens de winter is min 10 graden en in de zomer boven de 40 graden. Door deze uiteenliggende temperaturen krijgen Kito Yuzu hun intense aroma, dikke huid en zure smaak.

De vier seizoenen van Kito

LENTE

In de lente komt Kito tot leven. De bloemknoppen beginnen te groeien en de boomtoppen raken bedekt met vers groen. Rond mei staan de yuzu-bomen in bloei met prachtige bloemen.

 ZOMER

In de zomer zijn er dagen dat het wel 40 graden kan worden, maar zodra de buien komen, verspreidt de koelte zich onmiddellijk door het gebied. Veel mensen komen hier dan om te vissen. De vis die je vangt kun je ter plekke op bamboespiesjes grillen of frituren en met ambachtelijke miso en Kito yuzu-ponzu eten.

HERFST

De herfst is het seizoen van de oogst. De stad gloeit goudgeel en is gevuld met de geur van yuzu. Een magisch moment waar de lokale bevolking naar uitkijkt om samen te vieren. Er worden festivals gehouden om de oogst van yuzu, groenten, fruit en rijst te vieren. Het geluid van trommels en bellen galmt door de bergen.

 WINTER

De winters in Kito zijn koud. De inwoners die blijven warmen zich op met een stoofpot van wild zwijn of hert, hete sake en verwarmende yuzu-baden. Rond nieuwjaar wordt het gebied weer levendiger, met stemmen van volwassenen en kinderen die terugkeren naar hun geboorteplaats.

Deze ronde citrusvrucht staat bekend om zijn onderscheidende karakter en is erg geliefd door onder andere chefkoks. De unieke, zure smaak met elementen van citroen, limoen en grapefruit, gecombineerd met kruidige tonen zorgt voor een bijzonder eigen smaakprofiel. Bijzonder en tegelijkertijd ook veelzijdig en toepasbaar in veel gerechten. Yuzu sap wordt gebruikt ter begeleiding van vis- en vleesgerechten, gels, mayonaises, vinaigrettes, soepen, sauzen, in cocktails en desserts. Yuzusap is ook een belangrijk bestandsdeel van de bekende, Japanse ponzusaus. Een fantastische, authentieke smaakmaker!

Kito Yuzu

CITRUS

Yuzu

Yuzu is een citrusvrucht met een bobbelige schil, welke een aromatische smaak bevat en daarmee mooie accenten geeft aan gerechten. In vergelijking met een citroen is yuzu minder scherp. Ook wordt yuzu in sommige Aziatische landen gebruikt om mee te badderen. De schil geeft dan een heerlijk aroma en warmte af waardoor men minder verkouden zou zijn en de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.

LEES VERDER
yuzu

AANRADER

Yuzu-Edamame

In combinatie met yuzu worden deze boontjes onweerstaanbaar!

Naar het recept