NIEUWS

Knoflookfeest!

19 april is de Dag van de Knoflook en hoe kun je dit beter vieren dan met… knoflook! Een goed moment om ons knoflookassortiment eens onder de loep te nemen; hoe groeit het, hoe kun je het gebruiken en welke variëteiten zijn er?

Knoflook is een bolgewas welke al duizenden jaren wordt gekweekt en gebruikt en komt oorspronkelijk uit de steppen van Centraal-Azië. Knoflook is familie van de ui en groeit net als zijn soortgenoot onder de grond. Uit de bol groeit een lange stengel met bladeren boven de grond waar na een tijdje zelfs een bloem uit kan groeien. In de Middeleeuwen werd het niet alleen gegeten maar ook wel gebruikt bij ceremoniële gelegenheden en geloofde men dat knoflook je kon beschermen tegen vampiers en heksen. Feit of fabel? Hoe dan ook, met knoflook in huis zit je altijd goed!

Knoflook

Deze bol met karakter heeft door de jaren heen zijn weg gevonden naar verschillende keukens over de hele wereld, van Mediterrane tot Aziatische gerechten. In Italië maken ze er de lekkerste authentieke pastasauzen mee en in Japan marinades om je vingers bij af te likken. De mogelijkheden van knoflook zijn oneindig.

Knoflook wordt door velen geliefd om zijn veelzijdigheid en aromatische karakter. Het is dé basis smaakmaker van vele gerechten en je kunt ermee bakken, poffen, roken, roosteren of gewoon rauw eten. Ga met de hele bol aan de slag of haal een paar knoflookteentjes van de bol en snijd deze fijn, in plakjes of gebruik een knoflookpers. Gebruik het bij vlees, vis, pasta’s of groente gerechten. Eén ding is zeker.. Knoflook geeft smaak!

De meest bekende variant van knoflook is gedroogde knoflook, die een vaste plek heeft veroverd in vele keukens. Naast deze klassieker zijn er nog andere smaakvolle variëteiten, zoals olifantenknoflook, gerookte knoflook, verse knoflook en zwarte knoflook. Graag laten we je kennis maken met alle leden van onze knoflookfamilie en delen we een recept voor een heerlijke saffraan risotto met uiteraard… knoflook!

Meet the Garlic family!

KNOFLOOK

Olifantenknoflook

Zoals de naam al doet vermoeden, is olifantenknoflook een extra grote knoflooksoort. De smaak is iets minder scherp dan het origineel. Gek detail: olifantenknoflook is meer verwant aan de prei dan aan knoflook.

LEES VERDER
Olifantenknoflook
Knoflookstrengen

KNOFLOOK

Knoflookstrengen

Deze knoflook wordt vlak na de oogst gevlochten, als het groene loof nog vers is. Hierna wordt het gedroogd en is de streng klaar voor verkoop. Knoflook strengen bestaan uit bollen die soms wel 8-9 knoflookteentjes bevatten. Knoflook is een echte smaakmaker die niet kan ontbreken in o.a. de Aziatische en Mediterrane keuken.

LEES VERDER

KNOFLOOK

L’Autrec knoflook

l’Autrec knoflook staat bekend als de állerbeste knoflook ter wereld. Deze licht-roze gekleurde, aromatische en vrij zoete knoflook groeit rond het gelijknamige middeleeuwse dorp op kalkrijke kleigronden in Zuidwest-Frankrijk.

LEES VERDER
lAutrec
Gepelde knoflook

KNOFLOOK

Gepelde knoflook

Het handige aan gepelde knoflooktenen is natuurlijk dat je niet zelf meer in de weer hoeft! zeker wanneer je met grote aantallen nodig hebt, zoals in de horeca vaak het geval is, kan dit een hoop tijd besparen.

LEES VERDER

KNOFLOOK

Gerookte knoflook

Gerookte knoflook is ooit ontstaan om knoflook langer te bewaren, maar tegenwoordig wordt knoflook vooral gerookt vanwege de heerlijke, karakteristieke rookgeur en -smaak.

LEES VERDER
Gerookte knoflook
Verse knoflook

KNOFLOOK

Verse knoflook

Naast de gedroogde variëteiten die soms al 2 jaar oud is, voordat hij op je snijplank beland, bestaat er natuurlijk ook een verse variant. De smaak is wat milder dan de gedroogde soort, wat fijn is als je de knoflook rauw in gerechten verwerkt.

LEES VERDER

KNOFLOOK

Zwarte knoflook

Met zijn unieke en zachte smaak, zachte en smeuïge textuur en levendige kleuren, is zwarte knoflook inspirerend en brengt het een nieuwe smaak op tafel. Deze zwarte smaakmaker brengt subtiele hints van soja, balsamico en rozijnen vermengd met de pittige smaak van knoflook; een heerlijke delicatesse!

LEES VERDER
Zwarte knoflook
Knoflook pulp

KNOFLOOK

Knoflookpulp

Knoflookpulp maakt het koken een stuk makkelijker en sneller. Bovendien is het makkelijk te doseren en heeft een heerlijke, intense smaak en aroma en geeft een kick aan tal van gerechten. Het is perfect te combineren met een scala aan kruiden en specerijen, makkelijk in gebruik, en kan zowel rauw als gekookt worden toegevoegd aan gerechten.

LEES VERDER

KNOFLOOK

Knoflook solo

Klein van stuk maar groots in smaak; Solo knoflook! Deze kleine bolletjes hebben een diameter van ongeveer 3 cm en smaken vergelijkbaar met traditionele gedroogde knoflook, maar dan iets milder. Wat deze knoflook uniek maakt, is dat er slechts één teentje onder het wit-paarse schilletje verborgen zit, in tegenstelling tot traditionele knoflook met meerdere tenen. Dit bespaart je veel tijd, omdat je nu slechts één teentje hoeft te pellen in plaats van meerdere. Handig!

LEES VERDER
Knoflook Solo
Daslook

KRUIDEN

Daslook

Daslook of knoflookkruid is een heerlijk kruid met een sterke knoflooksmaak en -geur. Dit maakt dat deze groene blaadjes een geweldige smaakmaker zijn voor pasta, pesto en soep. Daslook groeit in de lente in schaduwrijke bossen in Europa, een prachtig gezicht met zijn vrolijke, witte bloemetjes.

LEES VERDER

Let op: De beschikbaarheid van producten uit ons assortiment is natuurlijk altijd afhankelijk van de seizoenen, de weersomstandigheden en andere natuurlijke factoren. Daarom zijn er altijd periodes waarin sommige producten tijdelijk niet beschikbaar zijn.

RECEPT

Saffraan risotto

Met zwarte knoflook, shiitake en parmezaanse kaas

Naar het recept