2 personen
15 minuten
300 gram edamame boontjes (vers)
1 yuzu
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sojasaus
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel honing
zout en peper naar smaak
Edamame met yuzu-sojasaus
Vul een pan met water, kook de edamame boontjes in circa 5-7 minuten gaar en giet ze af. Leg de boontjes in een grote kom en zet ze opzij om af te koelen.
Pers het yuzusap eruit en vang dit op in een apart schaaltje. Meng voor de saus het yuzusap, olijfolie, sojasaus, fijngehakte knoflook en honing en door elkaar. Roer goed zodat alle smaken goed gemixt worden tot één geheel. Giet de yuzu-soja saus over de edamame boontjes en meng goed door elkaar, zodat alle boontjes die heerlijke frisse citrussmaak krijgen. Bestrooi met grof zeezout.
Gebruik je tanden om de boontjes uit de smaakvolle schil te rissen. Proef en geniet van dit exotische gerecht met fantastische smaakcombinatie van umami en een vleugje yuzu! Heerlijk als bijgerecht of als tussendoortje.
Hou je van meer pit dan kun je eventueel nog wat fijngesneden chilipeper toevoegen. Geroosterde sesamzaadjes of lente-ui ringetjes kunnen ook een fijne toevoeging zijn voor een knapperige bite.
— CITRUS
Yuzu
Yuzu is een citrusvrucht met een bobbelige schil, welke een aromatische smaak bevat en daarmee mooie accenten geeft aan gerechten. In vergelijking met een citroen is yuzu minder scherp. Ook wordt yuzu in sommige Aziatische landen gebruikt om mee te badderen. De schil geeft dan een heerlijk aroma en warmte af waardoor men minder verkouden zou zijn en de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.
— GROENTE — BONEN
Edamame
Dit is een heerlijk, eiwitrijk en exotisch tussendoortje! Edamame betekent in de Japanse taal simpelweg ‘boontje’. De boontjes zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant en worden daarom ook wel sojabonen genoemd. Ze worden vaak gekookt geserveerd bij sushi met wat zeezout en je rist dan met je tanden de boontjes uit de schil.