100g geroosterde pinda’s
100g palmsuiker
2 el sambal
1 rode chilipeper
4 calamansi (gehalveerd)
zout
7 mangistan (gepeld)
10 rambutan (gepeld en ontpit)
2 salak (geschild, ontpit en in blokjes gesneden)
1/2 komkommer (in blokjes gesneden)
Rujak Buah Bud
Meng de gerooserde pinda’s, palmsuiker, sambal, rode chilipeper, het sap van 2 calamansi en een snufje zout met een vijzel of blender tot er een saus ontstaat.
Meng de mangistan, rambutan, salak en komkommer door elkaar.
Giet de saus er overheen en decoreer met de 2 overgebleven calamansi.
— FRUIT
Mangistan
Deze bijzondere vrucht staat bekend als één van de lekkerste vruchten ter wereld, die ook nog eens jaarrond verkrijgbaar zijn! Het witte vruchtvlees onder de dikke schil is zacht en lijkt qua smaak en structuur een beetje op lychees. Mangistan wordt kleinschalig geteeld waardoor het een vrij zeldzame vrucht is.
— FRUIT
Calamansi
De ‘lucky ones’ die wel eens in de prachtige Filipijnen geweest zijn, hebben misschien wel eens van die verfrissende oranje limonade gedronken. De limonade wordt gemaakt van calamansi, een kleine, ronde citrusvrucht. De schil kleurt langzaam van groen naar geel-oranje, maar is in elk stadium te gebruiken.
— FRUIT
Salak
Deze bijzondere vrucht trekt meteen de aandacht met zijn slangachtige schil. Onder de stugge schil bevinden zich een aantal witte, knapperige partjes waarvan de smaak zich nog het meest laat vergelijken met ananas.
— FRUIT
Rambutan
Met zijn kenmerkende, harige, groen-rode schil trekt de rambutan meteen de aandacht, hij wordt ook wel een harige lychee genoemd. Als je hem opent wordt je verrast met een heerlijke witte, sappige, zoete en aromatische vrucht. De rambutan groeit in trossen aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden.