NIEUWS

Vamos a Chile!

Chili kan met recht één van de meest diverse landen ter wereld genoemd worden. Deze langgerekte strook land welke langs de westkant van Zuid-Amerika kronkelt, verenigt een grote verscheidenheid aan klimaten en terreinen. De met sneeuw bedekte toppen die uitkijken over de hoofdstad Santiago liggen op slechts een paar uur rijden van de stranden van Viña. Met de rode woestijn van Atacama in het noorden en het ongeëvenaarde gletsjerlandschap aan de Patagonische zuidkant.

Met een rijke vulkanische bodem en misschien wel de zuiverste wateren ter wereld, produceert Chili het hele jaar door een overvloed aan fruit. Door zijn langgerekte vorm is men in Chili in staat om zowel op het noordelijk halfrond als het zuidelijk halfrond te telen, waardoor veel producten jaarrond beschikbaar zijn.

Dit alles was reden genoeg voor onze collega Wanja om eens een bezoek te brengen aan dit prachtige, vruchtbare land. Hij bezocht o.a. onze leverancier van kweeperen en kiwai en neemt ons mee op zijn reis!

“Mijn reis begon in Requinoa, twee uur ten zuiden van Santiago. Hier bevinden zich de velden van onze ‘Champion’ kweeperen. De boomgaard ligt naast het Andes gebergte en is verdeeld over twee delen. Eén geschikt voor Europa (grotere vruchten) en één voor de USA (kleinere vruchten). Bij de bomen voor de Europese markt wordt vóór de vruchtvorming een gedeelte gesnoeid zodat de overgebleven vruchten alle energie krijgen en daardoor groter worden. De boomgaard stond prachtig in bloei en we verwachten rond februari/maart de nieuwe oogst.”

Chili Kweeperen
Chili Kweeperen
Chili Kiwai
Chili Kiwai

“Vervolgens zette ik de reis voort richting San Fernando. In San Fernando liggen de velden van de kiwibessen. Het is een klein gebied met een speciaal micro klimaat welke ideaal is voor deze vruchten. Kiwibessen groeien in principe hetzelfde als normale kiwi’s. De planten lijken dan ook erg op elkaar. Een aantal jaar terug is de Kiwiziekte PSA opgedoken in veel kiwiboomgaarden, waardoor de productie van bijvoorbeeld de gele kiwi met wel 90% is gedaald. Gelukkig lijken de bomen van de kiwibes variëteit van onze leverancier hier tegen bestand maar het blijft spannend wat er de komende jaren gaat gebeuren. Voorlopig zien ze er in ieder geval prachtig uit en verwachten wij de nieuwe oogst net als de kweeperen in februari/maart.”

Kweepeer

PRODUCT

Kweepeer

Deze grote gele peren zijn rauw keihard en zuur maar… wanneer je ze verwerkt tot sap of compote of in een taart verwerkt wordt het een waar feestje! Hij leent zich goed voor zoet/zoute combinaties en er wordt vaak sap, thee, likeur en wijn van gemaakt.

NAAR KWEEPEER

PRODUCT

Kiwai

Kiwai of kiwibes is het kleine broertje van de kiwi. Door zijn kleine formaat is het een superhandige snack voor onderweg. Bovendien heeft kiwai een eetbare schil en smaakt hij heerlijk!

NAAR KIWAI
Kiwai