Vijgen

NIEUWS

“Zwarte vijg is aan een opmars bezig in Zuid-Amerika”

Medio oktober kwamen de eerste zwarte vijgen weer op de markt uit Peru. Ze vervangen beetje bij beetje de Turkse Bursa vijgen op de Europese markt nu dat seizoen zijn einde nadert. Tot half november zorgt dat voor een beperkt aanbod van vijgen. Daarna komt ook Brazilië weer op het toneel.

“De Turkse vijgen waren begin oktober nog goed aanwezig op de markt,” vertelt Edwin Janssen van BUD Holland. “Er druppelen deze maand nog wat volumes binnen na een traditioneel relatief kort en heftig seizoen. De Turkse Bursa-vijgen zijn ook van hoge kwaliteit en de prijzen liggen een stuk lager dan die van de Peruaanse primeurs. Dit jaar merk je dat verschil nog beter , de vijgen uit Zuid-Amerika komen immers overwegend binnen per luchtvracht en daarvan zijn de kosten behoorlijk hoog door het coronavirus. Maar als Turkije niet te lang blijft doordruppelen met de laatste volumes kunnen we zoals ook in de afgelopen jaren weer mooie prijzen tegemoet zien op de markt. Als we kijken naar de maten zien we nu vooral een groot aanbod van dikke maten (15-18). Liever had ik graag wat meer een mengelmoes gezien van diverse maatsorteringen omdat vooral naar maat 18-20-24 de meeste vraag is

Toch zijn er genoeg afnemers die, zodra Peru zich weer aankondigt op de markt, naar deze vijgen vragen. “Dat komt omdat de Peruaanse zwarte vijg een heel andere variëteit is dan de Turkse Bursa vijg of de Braziliaanse Brown Turkey .

Na de start met de Black Mission variëteit 20 jaar terug is men in Peru de laatste jaren druk bezig deze variëteit verder te ontwikkelen en zo is de variëteit Toro Sentado ontstaan . Wat verder opvalt als men kijkt naar de vijgenmarkt is de opkomst van de cactusvijg die vooral veel geteeld wordt in Colombia, Italië en Zuid-Afrika. Dit is nog een nichemarkt vergeleken met de verse vijg maar ik zie daar in de toekomst nog wel ruimte voor groei.” e

Ontwikkelingen in de teelt

Als het aankomt op de vijgenteelt ziet Edwin een aantal interessante ontwikkelingen op de markt. “We begonnen ooit ruim 40 jaar terug bij Bud Holland met de import van vijgen uit Brazilië van Euroconte en in 2001 kwam daar ook de verse vijg uit Peru bij als het gaat om het Zuid-Amerikaanse continent. In Brazilië zien we nu dat men ook naar andere soorten aan het kijken is en dan vooral naar black mission , maar het valt ook op dat meer landen in de regio op de markt komen met een eigen teelt aan zwarte vijgen zoals Colombia en Mexico. Dat zien we ook wel terug in de mate waarop Zuid-Amerika zich nu op de wereldmarkt zet. De export vanuit Zuid America direct naar bestemmingen buiten Europa als Azië, Noord-Amerika en het Midden-Oosten groeit. Dat heeft overigens nu nog weinig invloed op de marktprijzen hier in Europa maar als handelaar merk je er wel wat van. Waar wij in het verleden o.a. als export land nog re-exporteerden naar bijv. het Midden-Oosten zijn er immers nu directe lijnen uitgezet tussen beide regio’s.”

Binnen Europa is er ook nog een vijgenteelt maar deze is volgens Edwin bescheiden. “Dat zijn niet de volumes die we normaal zien vanuit Zuid-Amerika of Zuid-Afrika of Turkije. Wel is Italië een grote speler op het gebied van de cactusvijg.” In Nederland en België spelen enkele bedrijven ook met het idee om vijgen te gaan telen op eigen bodem maar Edwin denkt niet dat het tot volumes zal komen die je kan afzetten naar de markt. “Dat zal leuk zijn voor lokale winkels en horeca maar ik denk dat grootschalige teelt in Nederland hier niet mogelijk gaat zijn. Vijgen houden namelijk niet van regen en als de vrucht bijna klaar is voor de oogst en het gaat regenen dan spatten ze gewoon uit elkaar. Dat maakt de teelt hier te weersafhankelijk of te duur . Dat maakt dat je niet zo snel kan inzetten op commerciële volumes maar als nicheproduct op kleine schaal kan het natuurlijk een leuke aanvulling zijn.” (TD)

Vijgen

PRODUCT

Vijgen

Vijgen zijn een ware delicatesse! Ze combineren fantastisch bij hartige producten zoals kaas of rauwe ham. Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de zaden, als de schil en het vruchtvlees zijn eetbaar.

NAAR VIJGEN

CONTACT

Heb je een vraag aan Bud Holland?

Neem contact op met een van onze medewerkers.

NEEM CONTACT OP