12 personen
180 minuten

3 eiwitten

175g suiker

250g ricotta

3 kardmompeulen (fijngehakt)*

2 el. gembersiroop

Sap van 1/2 limoen

Rasp van 1 limoen

4 el. gemalen koffie

2 el. pistache (fijngemalen)

4 vijgen (in dunne plakjes)

Granaatappelpitjes

Pavlova vijgen

Het is belangrijk dat de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen, goed schoon en vetvrij is. Begin met het kloppen van de eiwitten en voeg geleidelijk de suiker toe. Als het mengsel mooi glanzend is en er pieken beginnen te vormen, is het klaar.

Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en pak een rond schaaltje van ongeveer 17 cm. Maak met een potlood 4 cirkels op het bakpapier. Spatel nu de opgeklopte eiwitten in deze cirkels en vorm er rondjes van.

Laat de pavlova’s nu 2,5 uur drogen in de oven. Tip: Doe een lepel tussen de deur van de oven, zodat het vocht kan ontsnappen en het écht goed kan drogen.

Meng ondertussen de ricotta met de kardemom en gembersiroop. Voeg een beetje limoensap toe. Niet te veel anders wordt het mengsel te dun. Zet in de koelkast tot de pavlova’s klaar zijn.

Laat de pavlova’s eerst helemaal afkoelen en beleg ze dan met het ricottamengsel. Leg de vijgenplakjes overlappend in een cirkeltje en bestrooi met de gemalen koffie, gemalen pistache, limoenrasp en de granaatappelpitjes.

FRUIT

Vijgen

Vijgen zijn een ware delicatesse! Ze combineren fantastisch bij hartige producten zoals kaas of rauwe ham. Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de zaden, als de schil en het vruchtvlees zijn eetbaar.

LEES VERDER

Meer recepten