4 kweeperen
2 sjalotjes (fijngehakt)
40g boter
200g suiker
200ml appelciderazijn
10 vellen filodeeg
20g boter (gesmolten)
350g zachte geitenkaas
Handje pistachenoten (gepeld en fijngehakt)
2 cupcaketrays
Filocups met kweepeerchutney
Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Verhit de boter op laag vuur in een kookpan en fruit de sjalotjes. Voeg vervolgens de kweepeer toe en bak ca. 5 minuten mee. Blus af met de appelciderazijn en voeg vervolgens de suiker toe. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen totdat de kweepeer zacht is en de suiker is ingedikt.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de filodeegvellen in vieren en smeer alle velletjes aan twee kanten in met de gesmolten boter. Vet ook de cupcaketray in met de gesmolten boter. Leg een filodeegvelletje in één van de cups en leg het volgende velletje er diagonaal. Duw ze er voorzichtig in zodat er cupjes ontstaan.
Bak de filodeegcupjes ca. 5 minuten in de oven totdat ze bijna gaar zijn. Haal ze er vervolgens uit en verdeel de geitenkaas, kweepeerchutney en pistachenoten over de cupjes en zet ze nog even terug in de oven totdat de filodeegcupjes goudbruin en knapperig zijn.
Bewaar de overgebleven kweepeerchutney voor een ander recept.
— FRUIT
Kweepeer
Deze grote gele peren zijn rauw keihard en zuur maar… wanneer je ze verwerkt tot sap of compote of in een taart verwerkt wordt het een waar feestje! Hij leent zich goed voor zoet/zoute combinaties en er wordt vaak sap, thee, likeur en wijn van gemaakt.