1 portie
25 minuten

600 g shiitake (fijngehakt)
1 bol zwarte knoflook
2 sjalotten (fijngehakt)
2 el. olijfolie
250 ml rode wijnazijn
25 g bruine suiker
30 ml sojasaus
2 laurierblaadjes
bieslook voor garnering
peper en zout

Umami Spread!

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de shiitake toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn. Schep wat uit de pan en houd apart voor de garnering.

Voeg de rode wijnazijn, bruine suiker, sojasaus en laurierblaadjes toe aan de pan. Roer goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur en laat sudderen, gedurende 15-20 minuten, of tot het mengsel iets in ingedikt. Laat vervolgens afkoelen en verwijder de laurierblaadjes.

Gebruik een staafmixer of blender om de spread glad te pureren. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de achtergehouden shiitake en bieslook.

Umami spread

PADDENSTOELEN

Shiitake

Deze Japanse paddenstoel groeide tot voor kort alleen nog maar op omgevallen boomstronken in de bossen van Japan, maar tegenwoordig zijn ze gecultiveerd. De Shiitake is een heerlijke paddenstoel met een dunne stam en platte kop. De smaak is erg rijk, je kunt er vleugjes kastanje en knoflook in terug proeven. En de textuur is romig en vlezig.

LEES VERDER

Meer recepten