NIEUWS

Tropische verleidingen: ervaar de magie van Indonesisch fruit

Het tropische klimaat maakt Indonesië niet alleen de perfecte plek voor een winter escape, maar ook om een scala aan tropisch fruit te telen. Sommige van deze vruchten groeien zelfs nergens anders ter wereld. De wijdverspreide eilanden in het Indonesische archipel zorgen ervoor dat veel vruchten jaarrond verkrijgbaar zijn. Als de oogst op Sumatra voorbij is, verplaatst het oogsten naar het volgende eiland. En daarna weer naar het volgende eiland, zodat er eigenlijk altijd wel ergens geoogst kan worden en de andere eilanden zich weer kunnen voorbereiden op een nieuwe ronde.

Rambutan

Fruit (buah) is een belangrijk onderdeel van het Indonesische dieet. Overal zijn markten gevuld met allerlei soorten vers, tropisch fruit. Er zijn veel verschillende manieren waarop fruit in Indonesië wordt gebruikt. Natuurlijk worden ze verwerkt tot sapjes en smoothies, maar ook gefrituurd fruit is populair. Verder worden ze vaak verwerkt in cakejes of worden ze gezoet en geconserveerd tot manisan buah (gekonfijt fruit), of tot keripik (chips). Ook leuk is het authentieke gerecht rujak. Dit is eigenlijk een fruitsalade, maar dan met een pittige palmsuikersaus. Maar bovenal wordt het natuurlijk gewoon lekker vers gegeten als gezond tussendoortje.

Wij hebben de allerlekkerste vruchten uit Indonesië geselecteerd voor ons assortiment. Welke heb jij al eens geprobeerd? Psst.. Onderaan deze pagina vindt je een heerlijk tropisch ijs-recept!

PRODUCT

1. Calamansi

Calamansi is een kleine citrusvrucht die langzaam verkleurt van groen naar geeloranje, het vruchtvlees is helder oranje. De vrucht wordt gebruikt in authentieke recepten in het noorden van Indonesië. Vis wordt voor het koken besprenkeld met het sap om de “visgeur” weg te nemen. Kuah asam (“zure soep”) is een regionale heldere visbouillon gemaakt met Calamansi-sap.

NAAR CALAMANSI
Calamansi
Hala fruit

PRODUCT

2. Halafruit

Deze vrucht wordt wel eens omschreven als geëxplodeerde planeet of gemuteerde ananas. Het is een grote vrucht die tot 30 cm lang kan worden, met honderden segmenten die aan elkaar zijn bevestigd door een kern. De segmenten worden van de kern afgetrokken en vervolgens kan je met je tanden het zoete vruchtvlees eruit persen. De vezelige onderkant wordt soms ook gebruikt als natuurlijke tandenborstel.

NAAR HALAFRUIT

PRODUCT

3. Kaffir limoen

Bij de kaffir limoen draait het allemaal om de schil. Deze bijzondere gerimpelde schil wordt gebruikt voor haar intense aroma. Niet zo gek dat deze heerlijke geur veel gebruikt wordt in parfums. Maar als smaakmaker is het ook een mooi product. De schil wordt dan geraspt en gebruikt in bijvoorbeeld curries en boemboes.

NAAR KAFFIR LIMOEN
Kaffir lime
Salak

PRODUCT

4. Salak

Deze bijzondere vrucht trekt meteen de aandacht met zijn slangachtige schil. Onder de stugge schil bevinden zich een aantal witte, knapperige partjes waarvan de smaak zich nog het meest laat vergelijken met ananas.

NAAR SALAK

PRODUCT

5. Rambutan

Met zijn kenmerkende, harige, groen-rode schil trekt de rambutan meteen de aandacht, hij wordt ook wel een harige lychee genoemd. Als je hem opent wordt je verrast met een heerlijke witte, sappige, zoete en aromatische vrucht. De rambutan groeit in trossen aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden.

NAAR RAMBUTAN
Rambutan
Mangistan

PRODUCT

6. Mangistan

Deze bijzondere vrucht staat bekend als één van de lekkerste vruchten ter wereld, die ook nog eens jaarrond verkrijgbaar zijn! Het witte vruchtvlees onder de dikke schil is zacht en lijkt qua smaak en structuur een beetje op lychees. Mangistan wordt kleinschalig geteeld waardoor het een vrij zeldzame vrucht is.

NAAR MANGISTAN
JavaFresh team

PARTNER

JavaFresh

JavaFresh vertelt het verhaal van drie mensen wiens paden in 2014 in samenkwamen. Swasti en Margareta werden vriendinnen op de middelbare school in Jakarta en in 2014 maakte Swasti kennis met Robert. Robert was een vriend van Margareta, welke zij had leren kennen op de universiteit in Singapore.

MEER OVER ONZE PARTNER JAVAFRESH

AANRADER

Tropisch mangistan roomijs

met dadels en kokos

Naar het recept