Israël
Dadels Hayani
Rianne Haaring2023-03-07T12:17:17+01:00Hayani dadels worden direct na de oogst ingevroren. De Hayani dadel is steviger en minder zoet dan Medjoul dadels.
Israël
Hayani dadels worden direct na de oogst ingevroren. De Hayani dadel is steviger en minder zoet dan Medjoul dadels.
Sharonfruit is een vrolijke, oranje vrucht met zoet, sappig vruchtvlees en een vrij stevige schil. Het is een broertje van kakifruit, maar dan wat platter. Kakifruit kan je echter pas eten wanneer de vrucht lekker rijp is, maar daar hoef je bij sharonfruit niet op te wachten die zijn altijd lekker! Sharonfruit lijkt qua uiterlijk ook een beetje op oranje tomaat, maar dan met een smaak die iets weg heeft van een abrikoos of mango.
De mango kent veel variëteiten en is er dus in veel verschillende smaken en vormen. Keith en Kent mango's zijn de meest bekende. De meeste mango's worden onrijp geplukt en op de plaats van bestemming verder gerijpt, maar er zijn ook zogenaamde boomgerijpte mango's. Deze mango's laten ze in het land van herkomst langer aan de boom hangen, totdat ze heerlijk zoet en rijp zijn en de vitamines optimaal. Deze mango's zijn volgens ons het állerlekkerst.
Medjoul dadels zijn de vruchten van de dadelpalm die na het oogsten gedroogd worden. Een Medjoul dadel is de koning onder de dadels en een heerlijke traktatie. Ze zijn groter, zachter en smaakvoller dan de meeste dadels.
De lychee hoort een rode, stevige schil te hebben. Tijdens het rijpen verkleurt de lychee van rozerood naar roodbruin. Hoe lichter de kleur, hoe verser de lychee. Lychees zijn sappig en heerlijk zoet van smaak.
De courgette plant bloeit met prachtige gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem.
Deze prachtige, geschubde cactusvrucht is één van de gebroeders pitahaya; ook wel dragonfruit of drakenvrucht genoemd. De binnenkant van deze pitahaya bestaat uit knal roze-rood, lichtzoet en aromatisch vruchtvlees. De pitjes zorgen voor een lekkere, knapperige structuur.
De mango kent veel variëteiten en is er dus in veel verschillende smaken en vormen. Keith en Kent mango's zijn de meest bekende. Maar ook Tommy Atkins, Palmer en Shelley zijn heerlijke variëteiten. Het duurt best lang voordat een onrijpe mango rijp en lekker van smaak is. Gelukkig zijn er daarom eetrijpe mango's! Deze mango's van Readylicious® zijn metéén lekker. Dat komt doordat ze geteeld, vervoerd en vertroeteld zijn volgens de Ripe & Ready-methode.
De Barhi dadelsoort is vernoemd naar de hete Arabische wind ook wel ‘barh’ genoemd. De barhi dadel hebben wij in de verse variant.
Tijm bestaat uit een takje met piepkleine, heerlijk ruikende blaadjes. Tijm wordt door deze frisse geur veel gebruikt in de zeepindustrie en wordt ook verwerkt tot hoestsiroop. Maar in soepen, sauzen en pasta smaakt tijm natuurlijk het best!
Zuring smaakt, zoals de smaak al doet vermoeden, een beetje zurig. Dit komt doordat het kruid groeit op zure grond.
Met zijn fluweelzachte blaadjes, zilvergroene kleur en heerlijke smaak, is salie een populair kruid. De smaak van salie is typerend en heel eigen en daarom ook moeilijk om te beschrijven. Het kan misschien wel het beste worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter.
Citroentijm werd vroeger gebruikt als een natuurlijke luchtverfrisser door de heerlijke, frisse citroengeur. De smaak lijkt op die van gewone tijm, maar dan met een vleugje citroen. Je kan er heerlijke, frisse thee van zetten.
Rozemarijn is een populair kruid welke niet snel smaak verliest. Hierdoor kan je het makkelijk laten meekoken in gerechten. Rozemarijn ruikt heerlijk fris en kruidig en is populair in de Italiaanse en Mediterrane keuken.
Rode basilicum is een variant van de groene basilicum. De bladeren zijn opvallend donker paars tot roodkleurig. Hoewel de smaak vergelijkbaar is, zorgt de donkere kleur voor een extra smaak dimensie!
Oregano heeft een heerlijke, kruidige smaak die veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Oregano een essentieel ingrediënt in de wereld beroemde Italiaanse kruidenmix.
Munt is een welbekend kruid die erg geliefd is vanwege de frisse mentholsmaak en heerlijke geur. Zo wordt munt vaak gebruikt in muntthee van te maken en wordt veel gebruikt in desserts. Maar het smaakt ook heerlijk in allerlei oosterse, hartige gerechten.
Marjoraan wordt ook wel ‘echte marjolein’ genoemd. Het is een kruid dat vaak gebruikt wordt voor het bereiden van worsten. En heeft om die reden ook de bijnaam ‘worstkruid’. Het is een vast ingrediënt in de traditionele Turkse keuken en smaakt een beetje bitter en sterk van smaak.
Lavas staat ook wel bekend als maggikruid, omdat de typische geur een beetje doet denken aan het welbekende Maggi aroma. Lavas smaakt hartig en zoutig, waardoor het een gezonde zoutvervanger is.
Koriander: you hate it, or you love it. De één kan er geen genoeg van krijgen, terwijl de ander het naar zeepsop vindt smaken. Hoe dat komt schijnt in je genen bepaald te worden. Voor de liefhebbers heeft koriander in ieder geval een typisch frisse en toch zoete smaak.
Kervel is een broertje van de peterselie en koriander. Kervel smaakt fris en lichtzoet. Een combinatie van peterselie en anijs. Kervel bestaat uit mooie, fijne blaadjes die veel aroma hebben.
Dragon is één van de meest populaire kruidensoorten. Het heeft langwerpige blaadjes die naar anijs smaken. Dragon staat vooral bekend om het feit dat het in de Franse keuken een onmisbaar ingrediënt is. Ook is het beroemd om het feit dat dragon het hoofdbestandsdeel is van de bearnaisesaus.
Citroenmelisse is een naar citroen ruikend en smakend plantje die voornamelijk in Zuid-Europa voorkomt. Deze citroensmaak en -geur maakt dit kruid dan ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een heerlijke kruidenthee. Er wordt gezegd dat citroenmelisse een rustgevende werking kan hebben en helpen bij mensen die slecht in slaap komen.
Bieslook heeft een heerlijke uiensmaak. De plant behoort dan ook tot de lookfamilie en is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Bieslook geeft veel kleur en smaak aan gerechten.
Basilicum is een populaire kruidensoort. Vooral in de Italiaanse keuken speelt dit heerlijk ruikende kruid de hoofdrol. De naam van basilicum is terug te vinden in het oude Grieks, waar het zoiets betekent als ‘de koning onder de kruiden’ en dat is niet voor niets!
Deze pittige peper behoort tot de hetere pepers. Habanero’s zijn er in rood, geel en oranje en zijn vrij klein en compact. Ze lijken qua vorm wel een beetje op een minipaprika, maar het is niet handig om de twee te verwisselen ?
De sjalot is een beroemde uiensoort die bekend staat om haar verfijnde smaak. Het verschil met de ui is dat de sjalot zoeter en fijner van smaak is. Een sjalot is klein en ovaal met een rode schil. Warning… bij sjalotten heb je nog meer kans op tranen bij het snijden…
Zeekraal groeit niet in de zee, maar in het overgangsgebied van zout water en land. De buisvormige, groene stengels hebben een fijne, zilte smaak wat het een ideaal product maakt voor gerechten met vis en schelp- of schaaldieren.
Deze aardappel is lang en onregelmatig van vorm en hierdoor wat lastiger om te schillen, maar de smaak maakt dat helemaal goed!
Fingerlimes kunnen het best worden omschreven als citruskaviaar. Sap barst uit de kleine parels wanneer erop gebeten wordt en resulteert in een fris-zure smaak die het meest lijkt op een combinatie van citroen, limoen en grapefruit.
De gele courgette is een langwerpige groente met een prachtige gele schil. Het vruchtvlees is lichter en witter van kleur dan bij de groene variant maar smaakt hetzelfde.
Grapefruit is een kruising tussen een pompelmoes en een sinaasappel. Voor wie een bittertje wel kan waarderen, is de grapefruit een heerlijk stuk fruit. De citrusvrucht heeft een geel- tot oranjekleurige schil met een roze blosje en het vruchtvlees is rood roze- of wit kleurig.
Deze giga citroen is heel bijzonder! Etrog citroenen zijn soms wel 5 keer groter dan een normale citroenen. De kenmerkende, dikke schil is geel en geurend met daaronder een dik, wit mesocarp en het vruchtvlees is lichtgroen. Etrog speelt een belangrijke, rituele rol bij het Joodse loofhuttenfeest.
Een limequat is eigenlijk een soort mini limoen: een kruising tussen een kumquat en een limoen, om precies te zijn. Dit kleine, groene citrusvruchtje kun je met schil en al eten en de smaak is dan ook zoals je gewend bent van een gewone limoen: zuur en een beetje bitter.
Orri's zijn beroemde en bijzonder lekkere (volgens velen zelfs de beste!) mandarijnen welke ontstaan zijn uit een selectie van de állerbeste mandarijnen. Hierdoor zijn Orri's simpelweg onweerstaanbaar en hebben heerlijk, sappig vruchtvlees en zoete smaak. Orri is vrijwel pitloos en is een goede variëteit om het seizoen van 'easy-peelers' te verlengen.
Deze citrusvrucht lijkt een beetje op een groene grapefruit maar is iets groter en een stuk zoeter. De Sweetie heeft een groengele dikke schil en het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur. De smaak is heel zoet en heeft daaraan de naam Sweetie te danken.
Kumquats zijn kleine citrusvruchtjes die met schil en al gegeten kunnen worden. De smaak van de schil is zoet, een tikkie bitter en is heerlijk in combinatie met het zure vruchtvlees. Snijd ze in plakjes voor in een salade of eet ze zó op als gezonde snack.
De granaatappel ziet eruit als een grote, rozerode appel met een leerachtige schild. Wanneer je de vrucht open breekt of snijd, zie je de ontelbare rode pitjes.
Buddha hand, of ook wel genoemd Buddha fingers, is een bijzondere naam voor een bijzonder ogende vrucht. Een soort citroen ‘gone wild’. Het heeft een zoet, citroenachtig aroma en geen sap of pulp. Het mild smakende witte gedeelte van de Buddha hand is in tegenstelling tot de meeste citrusvruchten niet bitter.
Dille is een kruidensoort met fijne naaldachtige bladeren. Deze kruidensoort heeft een verfijnde smaak. In Europa is het vooral populair in Scandinavië.
De immens populaire avocado is met zijn romige vruchtvlees en licht nootachtige smaak een echte allemansvriend.
De aardappel is lang en onregelmatig van vorm en hierdoor wat lastiger om te schillen, maar de smaak maakt dat helemaal goed!